Quote van de week

“Denk tweemaal na voor je spreekt en je spreekt tweemaal zo goed.”

– Plutarchus (46-120 n.C.)

Gesprekken

Behoefte aan een goed gesprek, waarbij je een vraag waar je mee rondloopt te pakken kunt krijgen en uitzoeken hoe je ergens nu eigenlijk over denkt? Ik bied je graag de gelegenheid!

Tweegesprekken
Een persoonlijke vraag, twijfel of puzzel: daar loop je vanzelf tegenaan als je een tijdje leeft. Soms verdwijnen vragen vanzelf weer, maar in sommige gevallen kun je er wakker van liggen. De vraag komt steeds terug, en als je hem probeert te beantwoorden, kom je steeds langs dezelfde gedachten en blijf je in cirkeltjes draaien. Wanneer je er bij vrienden of familie over begint, gaat het gesprek al snel over iets anders. In zo’n geval kan een praktisch filosoof je de structuur en ruimte bieden om er eens echt voor te gaan zitten, de vraag zelf kritisch te onderzoeken en je gedachten op een rijtje te zetten. Je loopt niet naar buiten met een antwoord, maar wel met een beter begrip en misschien zelfs een paar nieuwe vragen.

Groepsgesprekken
Een socratisch gesprek is een gezamenlijk onderzoek naar een vraag die voor alle deelnemers relevant is: afhankelijk van de groep kan dat bijvoorbeeld een vraag zijn over vriendschap, familie of collegialiteit (“Waar mag ik bij een ander vanuitgaan?” of “Welke grenzen zijn er tussen werk en privé?”). Als gespreksleider waarborg ik het proces en houd ik me verre van de inhoud, zodat de ruimte ontstaat waarin de gedachten van de deelnemers gedeeld, beschouwd en bevraagd kunnen worden. Een hele middag of avond met elkaar in gesprek, waarbij gegarandeerd nieuwe inzichten en perspectieven zullen worden opgedaan.

Foto van Werner

Onwijs Diep

"Als je lang in een afgrond kijkt, kijkt die afgrond... lees verder