Quote van de week

“Denk tweemaal na voor je spreekt en je spreekt tweemaal zo goed.”

– Plutarchus (46-120 n.C.)

Waar, wie en wat?

Waar?
Praktijk Redelijkerwijs is gevestigd in Leiden, op loopafstand van station Leiden Lammenschans. In mijn gesprekskamer staan twee comfortabele fauteuils en een whiteboard voor aantekeningen en een bureau. Vanaf dat bureau bevind ik mij ook, zoals nu, op het internet en houd ik regelmatig videogesprekken.

Wie?
Ik ben Werner van Rossum, filosoof en docent, geboren in Haarlem en sinds 2010 woonachtig in Leiden. Ik studeerde voor mijn bachelor wijsbegeerte in Leiden en volgde de master politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, om vervolgens mijn eerstegraads lerarenopleiding te behalen aan het ICLON. Sindsdien heb ik gewerkt als docent in het middelbaar onderwijs en ben me daarnaast verder blijven verdiepen in academische en praktische filosofie met leesgroepen en discussieprogramma’s. In 2022 richtte ik Redelijkerwijs op om daaraan meer ruimte te geven.

Wat?
Tsja, wat is Redelijkerwijs eigenlijk? Het klinkt misschien enorm filosofisch als je zegt: “een idee”. In ieder geval is het een project dat mij in staat stelt om filosofie en gesprekken te brengen op plekken waar die niet aan de orde van de dag zijn: ik heb de indruk dat iedereen weleens de behoefte heeft aan een gesprek waarbij je écht gaat zitten voor een vraag die speelt, een serieus onderzoek waarbij je iets nieuws kunt (af)leren over jezelf of een ander. Uiteindelijk worden we daar allemaal wijzere mensen van.

Foto van Werner

Onwijs Diep

"Als je lang in een afgrond kijkt, kijkt die afgrond... lees verder